czwartek, 12 stycznia 2017

Miękkie pierniczki

Nastrój świąteczny znika wtedy, kiedy kolędy w kościele.


Składniki (40 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
60g miękkiego masła
7g drożdży instant

Suche składniki przesiać. Masło z miodem podgrzać i wymieszać, aż się połączą, wystudzić. Do suchych składników dodać wystudzoną masę oraz jajka i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4mm, wycinać dowolne kształty. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, przez ok. 7 min.





"Gdy śnieg top­nieje, od­kry­wa bru­dy świata."



1 komentarz:

  1. Wprawdzie już po świętach ale na pierniczki zawsze jest dobry czas :)

    OdpowiedzUsuń