piątek, 12 czerwca 2015

Najlepsze puszyste i chrupiące gofry

Lato tuż tuż, świeżych owoców coraz więcej, więc aby nie tracić ich soczystości w gorączce piekarnika najlepiej jeść je na świeżo, tak jak natura je dla nas przygotowała. Oczywiście w połączeniu z innymi smakami. Pora więc na kolejny przepis tego, co nam się kojarzy z latem, bo oprócz lodów, nie da się nie minąć budki z goframi, przechadzając się ulicami nadmorskich miejscowości. Tym razem dużo bardziej puszyste i chrupiące, w kształcie tradycyjnego gofra.



Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego (16g)
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
4 jajka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Mąkę przesiać i dodać do żółtek, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i zmiksować. Następnie do gładkiej masy dodać białka, delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto można już porcjami wlewać na rozgrzaną gofrownicę. Upieczone gofry kłaść na kratce do ostygnięcia (by nie straciły swojej chrupkości).
Bita śmietana, cukier puder, owoce, dżemy - to już od was zależy z czym je zjecie :)



Krakowskie gołąbki :)


1 komentarz:

  1. Krakowskie gołąbki.. ;-)
    Gofry wyglądają przepysznie!

    - - -
    Zapraszam na stronę
    - Amerykańska restauracja lokalizacja.

    OdpowiedzUsuń