czwartek, 27 października 2016

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Ostatni czas kiedy można jeszcze złapać ulubione letnie owoce w sklepach -  u mnie: truskawki. Chociaż w tym przypadku owoce z puszki to nie problem, każde będą idealne. Klasyki tak mają, sprawdzają się o każdej porze roku.


Składniki (ok.20 sztuk):
250g mąki pszennej
125g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego

+ sok z połówki cytryny, woda (1/2szkl.)
bita śmietana
owoce

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, dodać posiekane masło, jajko, aromat, sól i zgnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka wielkości foremki do babeczek. Wyłożyć foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min. 
Gotowe ostudzić. Aby nie były zbyt twarde warto nasączyć je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. 


#hateautumn




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz