Składniki (ok.20 sztuk):
250g mąki pszennej
125g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
+ sok z połówki cytryny, woda (1/2szkl.)
bita śmietana
owoce
Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, dodać posiekane masło, jajko, aromat, sól i zgnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka wielkości foremki do babeczek. Wyłożyć foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min.
Gotowe ostudzić. Aby nie były zbyt twarde warto nasączyć je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym.
#hateautumn
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz