sobota, 1 października 2016

Domowe chipsy

Zapowiada się dobry film, a Ty bez przekąski? Żaden problem! 


Składniki:
2 duże ziemniaki
1/2 l oleju
sól
woda

Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Plasterki zalać zimną wodą, zostawić na 10min. Po tym czasie wyjąć, opłukać czystą wodą. Przełożyć na suchą ściereczkę, poczekać aż woda trochę wyparuje, a ziemniaki będą w  miarę suche. Wrzucać pojedynczo do nagrzanego oleju. Po ok. 2-3 minutach powinny się zarumienić. Wyłożyć na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać solą/ przyprawami. I jeść! 



Turcja, 2012



1 komentarz:

  1. No tak coś czuję, że mój ostatni apetyt skończy się w ogole paczką chipsów. Polecam Ci aplikację www.kcalmar.com. Oni mają fajne pomysły na przekąski.

    OdpowiedzUsuń