poniedziałek, 5 września 2016

Jagodowelove: Kruche ciasto z jagodami

"A kiedy dzień nadchodzi, idziemy na jagody, a nasze czarne serca biją nam radośnie bum tarara bum.." Niezależnie od wieku, piosenka zawsze wywołuje odczucie radości i aż rwie do śpiewania. Teraz właśnie jest ten czas, czas zbierania jagód, czas delektowania się nimi, bo w końcu każdy wie jak pyszne są te owoce. Szybkie kruche ciasto z jagodami wydaje się idealnym sposobem na uczczenie tego czarnego złota, jakie daje nam natura. Pogoda dopisuje, więc nie ma na co czekać: koszyk - i marsz do lasu!


Składniki (tortownica o średnicy ok.23 cm)

3 szkl. mąki
200g masła
 1 szkl. cukru
4 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia

3 szkl. jagód
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka i posiekane masło w temperaturze pokojowej. Zagniatać ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części (jedna nieco większa) i wstawić do lodówki na godzinę. Osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić blaszkę. Na ciasto wyłożyć jagody. Następnie wyjąć pozostałą część ciasta i zetrzeć na wierzch. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.40-50 minut.



Zdrowe piękno



3 komentarze: