piątek, 14 czerwca 2013

Świetne bułki domowej roboty!


Przepis jaki dziś wam przedstawię jest świetny. Mówię wam, nie kłamię :) Mama mi cały czas zawraca głowę, czy zrobię dzisiaj te bułki i tak dalej, i tak dalej.. Szczerze wam powiem, że poprzednie moje bułki nie były aż tak dobre. Przynajmniej nie dla mnie. Ale te, zupełnie inne, są naprawdę świetne. 

Bułki  (ok.12 szt.)

- 12g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- ok. 200 ml ciepłego mleka (można dodać troszkę więcej, jeśli trzeba)
- 500g mąki pszennej + trochę mąki do posypania bułek, blachy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20g miękkiego masła

+ papier do pieczenia


Drożdże wymieszać z cukrem,  50ml mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić na chwilę.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożde. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiać ciasto, aż  będzie gładkie i sprężyste ( nie wykorzystać całego mleka).
Przykryć miskę (folią, ścierką lub czymkolwiek) i odstawić na  godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować kulki, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blaszce


Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.


Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki.

Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.




Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

W następnym poście przedstawię wam przepis, co zrobić, gdy zostaną nam bułki (chodzi o takie trochę zeschnięte ze starości), a nie chcemy by się  zmarnowały.
Nie lubię marnować swojej roboty. :)

2 komentarze:

  1. Domowe zawsze są najpyszniejsze! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila.

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę takie na śniadanie, jeszcze cieplutkie :P

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń