czwartek, 4 lutego 2016

Tłusty czwartek: faworki (chruściki)

Jak to mówią: dzień święty należy święcić, a w szczególności tak przyjemny dzień, jakim jest tłusty czwartek :) Lekkie, chrupiące, najlepsze!


Składniki ( na ok.75 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 405)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki spirytusu
1 łyżeczka  octu
2 łyżki kwaśnej śmietany
+ olej do smażenia

Przesianą mąkę (1,5 szklanki), proszek i cukier puder wymieszać w misce. Następnie dodać żółtka, jajko, spirytus, ocet, śmietanę. Wyrabiać ciasto stopniowo dosypując pozostałą część mąki, tak przez ok. 15 minut, aż ciasto nie będzie się kleić. Gotowe podzielić na dwie części, rozwałkować bardzo cienko, paski o szerokości 3 cm wykrawać nożem, naciąć na środku i przewlec, tak uformowane faworki wrzucić do nagrzanego oleju i smażyć do lekkiego zarumienienia. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.


"Mgła sprawia, że znajome wydaje się obce" ~ Stephen King




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz