wtorek, 1 listopada 2016

Ciasto a'la Kinder Bueno

Chyba nie ma na tym świecie osoby, która nie jadłaby Kinder Bueno :)


Składniki (duża blacha):

2 szklanki mąki pszennej 
4 łyżki kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
6 jajek 
1 szklanka cukru 
szklanka oleju

Krem:
100 g orzechów laskowych
kilka kropli aromatu waniliowego
3/4 szklanki mleka 
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 
kostka masła (200g) 
3 łyżki miodu

+ tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki masła
orzechy do dekoracji

Mąkę przesiać, dodać kakao, sodę i proszek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać żółtka i olej, wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi delikatnie łyżką. Piec ok. 40 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wystudzić.

Orzechy zmielić. Masło rozpuścić, dodać miód i aromat. Do orzechów dodać masło oraz świeże mleko i zmiksować. Do masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas miksując. Masę włożyć do lodówki na minimum pół godziny aby stężała. 

Ciasto przeciąć na pół, przełożyć masą. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Polać wierzch polewą, posypać orzechami i zjeść.




"Każdy wschód słońca to nowy dzień, nowy początek... Nadzieja, że dziś będzie lepiej niż wczoraj."






3 komentarze: