sobota, 2 kwietnia 2016

Pokrzywowe muffinki

Za oknami piękne słońce, o 20 niebo jeszcze kolorowe, a prognoza pogody przepowiada +15 na kolejne dni. Niezaprzeczalnie można stwierdzić, że mamy wiosnę. Świat robi się zielony, a kucharze, kucharki i inni wielbiciele kuchni mają coraz większe pole do popisu. 
Pokrzywa, pomijając jej zalety zdrowotne, w dzieciństwie była największą zmorą, ale kto by pomyślał, że można z niej zrobić coś uwielbianego przez wielu. Czas na muffinki z pokrzywą!



Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
szklanka liści młodych pokrzyw

Liście dokładnie opłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie wymieszać z olejem i zblendować. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie, nie przerywając miksowania, dodać pastę pokrzywową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 30 minut.



Na taką wiosnę czekałam!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz