środa, 2 grudnia 2015

Pomidorowa zupa krem

Nadeszły szare dni i mroźne noce zwiastujące nadejście pory roku, którą można albo kochać albo nienawidzić. Wracając do domu o niczym tak człowiek nie marzy jak zaszyć się pod kołdrą z ciepłą herbatą i już nie wychodzić. Ale  nasz organizm również potrzebuje witamin, więc warto czasem zastąpić herbatę, pyszną, pełną witamin zupą. I to nie byle jaką, a pomidorową!


Składniki:
1,5l wody
5 dużych pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
3 marchewki
por, seler, pietruszka
porcja rosołowa
puszka pomidorów (lub przecier w kartoniku)
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
mielona ostra papryka
łyżka suszonego lubczyku
sól
pieprz czarny


Na początku przygotowujemy bulion. Do garnka z zimną wodą wrzucić przygotowaną porcję rosołową. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i zebrać tzw.szumowiny przy pomocy małego sitka. Następnie wrzucić umyte i obrane marchewki, por, seler, pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Garnek częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu (marchewka musi być miękka). W międzyczasie na patelnię wlać oliwę. Wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (Najlepiej zalać umyte pomidory wrzątkiem i odczekać chwilę, dzięki czemu skórka będzie ładnie odchodzić). Smażyć ok.15 min (po ok. 8 minutach przykryć patelnię przykrywką). Z bulionu wyjąć mięso, liście laurowe, ziele angielskie i por (można też ją wcześniej pokroić, wtedy nie trzeba wyciągać) i dodać odpowiednio podsmażone składniki (pomidory muszą być miękkie). Następnie dodać też pomidory z puszki i przyprawy. Całość zmiksować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło, najlepiej z pieczywem czosnkowym lub paluszkami chlebowymi oraz łyżeczką śmietany :)


"Jesienią zawsze myślę o latach 
Tak starych, jak te kamienice.."




1 komentarz: