poniedziałek, 14 października 2013

Szarlotka - jabłkowy przysmak



Szarlotka, lub jak to woli, jabłecznik (nie do końca rozumiem czym się różnią) jest bardzo prosta. Przede wszystkim zawsze wychodzi. Mam dwa przepisy na owe ciasto, robię je na zmianę, gdyż oba są przepyszne. Niedługo zawita tu pewnie drugi przepis.Jest bardzo smaczna i moim zdaniem wygląda dość efektownie, trochę jak ciasta z bajek z dzieciństwa. U mnie w domu, jak to nikt nigdy nie przepadał za tym cistem, tak teraz każdy zje choć kawałek. :)

Składniki:
-2 jajka całe
-2 szklanki mąki pszennej (tortowej lub typu 405)
-niepełna szklanka cukru
-cukier wanilinowy (opakowanie 16g)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki oleju
-6 dużych jabłek 
-2 łyżki bułki tartej
-cynamon (według upodobania)
-cukier do smaku (mniej jeśli jabłka są słodkie)

 Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masę z jajkami. Zagniatać ciasto ręką, jeśli jest lepkie; dosypać mąki, aż do momentu, w którym ciasto będzie nielepiącą się, lekko kruszącą się kulą. Włożyć kulę do zamrażarki, a w tym czasie zająć się jabłkami. Obrać jabłka i trzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać bułkę tartą, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Wysmarować blaszkę margaryną i posypać bułką tartą, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.Wyjąć ciasto z zamrażarki i z 2/3 ciasta wylepić spód. Położyć warstwę jabłek. Pozostałą część ciasta rozwałkować,  kroić nożem na dość cienkie paseczki i ułożyć na wierzchu efektowną kratkę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (chociaż  w sumie, to nie trzeba go wcześniej nagrzewać) Piec około 40 minut do momentu, aż kratka na wierzchu będzie miała złoty kolor.





i piękną, choć zimną mamy jesień



3 komentarze: