czwartek, 23 czerwca 2016

Truskawkowy zawrót głowy: ciasto z truskawkami, masą serową i bezą

Przedstawiam wam przepis królujący wśród przepisów, ciasto nad ciastami, kostkę zwycięstwa. Raz spróbujesz i pochłonie Cię bez reszty. Możecie mi wierzyć, pochłania każdego, dokładkom nie ma końca, znika w ciągu paru godzin. 


Składniki:

Biszkopt (sprawdzony przepis) 25x25

4 duże jajka
200g cukru
100g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

500g truskawek
500g serka homogenizowanego
250g serka mascarpone
70g cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki żelatyny
woda

Beza:
3 białka
130g cukru
szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać partiami cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać łyżką!
Masę podzielić na dwie porcje. Połowę masy piec 20min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.Drugą połowę piec 10 min, w między czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier. Ciasto wyjąć, wyłożyć ubitymi białkami, ponownie umieścić w piekarniku na ok.10min. (Pozostałe żółtka polecam wykorzystać do maseczki na włosy :))

Truskawki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukry i żelatynę, wymieszać. Na koniec dodać truskawki, wymieszać łyżką. Ostudzone biszkopty przełożyć masą. Odstawić na godzinę do lodówki.



Całkiem ładne to miasto.



4 komentarze: