środa, 28 marca 2018

Sernik krówkowy

Nadchodzi w roku taki czas, kiedy świat zaczyna się zmieniać razem z nami. Jednym z tych momentów jest właśnie Wielkanoc, która oddziela ten zimowy świat, pełen czerwieni i bieli towarzyszącej świętom Bożego Narodzenia, rodząc nowy, bardziej zielony, słoneczny i pełny nowych nadziei. Kontemplując tak przy rodzinnym śniadaniu, obmyślając nowe życiowe plany, warto zagryźć je słodkościami, które dodadzą nam mnóstwa energii do działania! A przecież, zaraz za mazurkiem, czy babką, sernik jest tradycją tych pięknych świąt!






Składniki:
Spód:
200g czekoladowych herbatników
60g masła w temperaturze pokojowej

Masa sernikowa:
1kg twarogu sernikowego
500g masy krówkowej
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
czekolada biała
czekolada gorzka


Herbatniki zblendować, zmiksować z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić je masą herbatnikową. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, twaróg i masę krówkową, zmiksować. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Piec ok. 1,5h w 120 stopniach. Po upieczeniu studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić wystudzony sernik.




"Bo­gac­two i mądrość, jak nar­cyz i róża - nig­dy nie kwitną o jed­nym czasie."








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz