piątek, 6 września 2013

Gofry smaczne, puszyste, chrupiące.


Z ostatniej chwili:  Łączę się w bólu z kapitanem, wielkie współczucie z mojej strony. Z 3 spalonych, PRZYNAJMNIEJ jednego NIE BYŁO!

A teraz o gofrach. Zrobiłam je na śniadanie, kiedy nie było nic w lodówce.Wyszły smaczne, puszyste, chrupiące, co było odmianą, gdyż często wychodziły mi gumowe.



Składniki:
- 4 jaja,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki cukru, 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Dodatki:
-bita śmietana (ubita kremówka 30% z cukrem pudrem)

- owoce (w moim przypadku czarne porzeczki)

Przygotowanie:
Odzielić żółtka od białek. 
Z białek ubić pianę. Resztę składników połączyć ze sobą, na koniec dodając sztywną pianę.
 Delikatnie mieszamy i pieczemy gofry.  
Jeżeli się chcecie chrupiące najlepiej po upieczeniu położyć na kratce do wystygnięcia, nie kłaść jednego na drugi. :)







4 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę autora bloga o kontakt mailowy do patrycja.mazurczak@deliveryhero.com w celu weryfikacji bloga biorącego udział w konkursie "Comfort food - jedzenie na pocieszenie".

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy blog <3
    agrestaco6.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń