sobota, 31 sierpnia 2013

Spaghetti napoli, czyli domowy sos pomidorowy.






Spaghetti napoli było obiadem dla mojej całej czteroosobowej rodziny. Jako że mama nie lubi sosów z proszku, byłam zmuszona do zrobienia go sama. I na szczęście udało się. Sos wyszedł smaczny i wszyscy byli najedzeni. Cel został osiągnięty :)



Składniki:
makaron spaghetti
4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek (może być zwykły olej)
pół małej cebuli 
suszona bazylia
suszone oregano
pół łyżeczki cukru
kilka kropli octu winnego (opcjonalnie)
sól
tarty parmezan


Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Pomidory zalać wrzątkiem, aby łatwo z nich ściągnąć skórkę. Zostawić je na ok.7 min. Natępnie ściągnąć z nich skórkę i zetrzeć je na drobnej tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę, poczekać aż ładnie się zeszkli i dodać starte pomidory. Wycisnąć czosnek i doprawić resztą przypraw, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka chwil sos, a następnie zmiksować (ja użyłam tego). Makaron zalać sosem i posypać parmezanem.




1 komentarz:

  1. Nie ma to jak domowy sos pomidorowy do makaronu, poproszę jeszcze o oznaczenie wpisu w akcji Warzywa psiankowate, wówczas będę mogła zaakceptować :)

    OdpowiedzUsuń