sobota, 1 października 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Tyle już ciast tu zawitało, że aż niemożliwe, żeby takiej podstawy zabrakło. Ciasto drożdżowe - jakie jest wszyscy wiedzą. Jest to pierwszy i jedyny, którego używam, gwarantuje, że nie zawiedzie!


Składniki (duża blacha):

500-600 g mąki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki wody
3 łyżki miękkiego masła
6 łyżek cukru
szczypta soli

Kruszonka:
100 g mąki 
50g miękkiego masła 
50g cukru pudru 
16g cukru wanilinowego

Dodatkowo:
6-7 śliwek lub innych owoców

Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, pozostawić na ok. 15min do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i zgnieść ciasto. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać łyżką, aż powstaną grudki przypominające kruszonkę :)
Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojone śliwki, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok.50 min.




Czego to się nie zwiedziło, gdzie to się nie było, czego to się nie widziało..







1 komentarz:

  1. Kocham takie ciasta drożdżowe. :) Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń