niedziela, 22 lutego 2015

Lato zimą, czyli drożdżówki z truskawkami

Aby poczuć trochę ukochanego lata najlepiej sięgnąć po owoce sezonowe. A raczej nikt nie zaprzeczy, że truskawki najbardziej kojarzą się nam z tą słoneczną porą roku. Wyobraźcie sobie ten smak ciepłego ciasta drożdżowego zwieńczony soczystą, słodką truskawką, a do tego zapach unoszący się w  całym domu.. A właściwie po co wyobrażać?! Do roboty! :)


Składniki:
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
1 jajko
1/4 l letniego mleka
80g rozpuszczonego masła
70g drobnego cukru
1/2 opakowania mrożonych truskawek (ok.250g)
ew. żółtko do posmarowania brzegów

+ kruszonkę i lukier znajdziecie tu

Zrobić zaczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, trochę mąki (ok.dwóch łyżek) oraz odrobinę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać reszę mleka, masło oraz jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości. (1-1,5h). Z wyrośniętego ciasta uformować kulki, (można również uformować dość gruby wałek i podzielić go na 16 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczyć, zostawiając na środku niewielkie wgłębienie. Brzegi posmarować żółtkiem. Na środku położyć kilka truskawek i posypać kruszonką. Piec w 170 st. przez ok. 35 min. Po wyjęciu polać lukrem.


"Zima, zima, zima, pada, pada śnieg.." 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz