niedziela, 19 maja 2013

Mega proste babeczki makowe!


Postanowiłam sama świętować imieniny, więc upiekłam jedne z ulubionych babeczek. Właściwie nie tylko moich, bo wszyscy co je jedli, chwalili. Co najlepsze, przepis jest mega prosty. To dodaje im uroku, którego i tak mają dużo :)





Składniki  (12 sztuk):
- 1 szkl. mleka 
- 1/2 szkl. maku 
- kilka kropel aromatu (jaki tylko lubicie, ja osobiście polecam waniliowy) 
- 1 jajko 
- 1/3 szkl. oleju 
- 2 szkl. mąki 
- 3/4 szkl. cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody 
- ewentualnie szczypta soli






Mleko zagotować z makiem, co jakiś czas mieszając przez 3-4 minuty. 



Do mleka dodać aromat i zostawić do ostygnięcia.


Osobno wymieszać suche składniki. 


Do mleka dodać roztrzepane jajko oraz olej. 
Dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki i ponownie wymieszać.



Nakładać do foremek. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz