sobota, 16 kwietnia 2016

Wielkanocna babka makowa (na białkach)

Czego nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyczku? Oczywiście kawałka tradycyjnej wielkanocnej babki.
Idealna, gdy zostaną nam niewykorzystane białka.


Składniki: 
1 szkl. mąki 
1 szkl. cukru 
1 szkl. białek
kostka masła
łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szkl. maku 

Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec partiami dodawać cukier, następnie rozpuszczone masło. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać mak, wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Ozdobić według uznania :)


ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W AKCJI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz