sobota, 16 grudnia 2017

Pierogi z jagodami

Święta tuż za rogiem, na każdym kroku słychać Last Christmas, a miasta migoczą milionami światełek.. To znak, że za parę dni w kuchni zrobi się tłoczno i gorąco a tradycyjne przepisy pójdą w ruch. A może by tak w tym roku coś zmienić? Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny symbol świąt, ale trochę nowoczesności jeszcze nikomu nie zaszkodziło, a i dzieci będą szczęśliwsze.. :)



Składniki:

400g mąki krupczatki
150 ml przegotowanej gorącej wody
4 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli
jagody
cukier


Mąkę przesiać, dodać sól i zalać wodą. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać olej i jajko i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odrywać po kawałku i wałkować na grubość max 5mm. Jagody wymieszać z cukrem. I lepić pierogi :)





Lodowisko życia jest śliskie,
 wybierz więc wygodne łyżwy, które nie pozwolą Ci upaść


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz