poniedziałek, 8 grudnia 2014

Jak makiem zasiał.. Ciasto makowe

Coraz bliżej święta. Piękne uczucie. Anyway, często nachodzi mnie ochota na poszczególne smaki i wtedy biorę się za pieczenie. Czasem jest to budyń, czasem czekolada, jabłko i tak dalej.. Tym razem był to mak. Nic tak nie poprawia humoru jak ciepły kawałek ciasta dodatkowo oblany gorącą polewą czekoladową. Szczególnie, gdy na dworze zimno i wiatr bije w okna.




Składniki (duża blacha):
200g margaryny
5 żółtek i 5 białek 
400g cukru
1 szkl. mleka
250g suchego maku
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem.Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem Mak po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 35-40 minut.

Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50 g masła
Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać, zagotować.


Poczekaj
c

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz