wtorek, 8 listopada 2016

Czekoladowe naleśniki z serkiem i malinami

Szybki smaczny obiad = super obiad



Składniki (ok.12 sztuk):
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
łyżka kakao
cukier wanilinowy
szczypta soli
serek homogenizowany
niepełna szklanka malin
+ cukier puder do smaku

Jajka, mąkę, mleko, kakao, sól i cukier wymieszać mikserem na gładką masę. Ciasto ma być lejące, im rzadsze ciasto tym cieńszy naleśnik. Rozgrzać patelnię, olej nałożyć pędzelkiem (jak najcieńszą warstwę, przez co naleśniki nie będą zbyt tłuste). Ciasto najlepiej nakładać chochlą (niepełna chochla na patelnię średniej wielkości). Naleśniki smażyć z dwóch stron, przez ok. 2 min. Serek doprawić cukrem do smaku. Gotowy naleśnik posmarować warstwą serka. Maliny ułożyć na środku naleśnika, w rządku, tak aby zwijając były wzdłuż naleśnika (dzięki temu będzie je czuć w każdym kęsie). Podawać na ciepło, posypać pudrem. 






2 komentarze:

  1. Mniamuśne! Zjadłabym, mimo, że nie ma pory! Jeszcze jakaś fit pomidorowa by kcalmar z obiadu została. Chyba czas dojeść! :);p Szkoda przecież, by się zmarnowało!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie ma pory?! Zawsze jest pora na naleśniki z owocami! :)

      Usuń