niedziela, 27 grudnia 2015

Piernik tygodniowy

Jakie są najbardziej znane i lubiane tradycyjne potrawy świąteczne? Myślę, że gdzieś tam pomiędzy pierogami a barszczem na pewno na podium znalazłby się również piernik. Ale komu tu się dziwić, ten zapach korzennej przyprawy czy smak śliwkowej konfitury sprawia, że nawet będąc na diecie trudno jest się oprzeć i nie skubnąć choć kawałka. No i oczywiście błyszcząca polewa czekoladowa nadająca obłędnego smaku. Takie połączenie nie może się nie udać. 
Co ja lubię w piernikach to fakt, że mogą stać i stać i czekać na zjedzenie przez niezapowiedzianych gości. (chociaż często i tak nawet tygodnia nie postoją)
A ten przepis jest dla każdego, kto budzi się tydzień przed świętami i przypomina sobie, że to już niedługo, bo przecież jest miliony innych rzeczy na głowie w listopadzie (chociażby andrzejki :) ). 


Składniki (na 2 pierniki):
340g miodu (najlepiej miękkiego lub płynnego)
160g cukru
130 g miękkiego masła
3 jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki sody
670g mąki pszennej
2 opakowania przyprawy do piernika
szczypta soli
konfitura śliwkowa

Polewa:
4 łyżki mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki kakao
100g masła



Miód, cukier i masło zagotować i odstawić do ostudzenia. Następnie do ostudzonej masy dodać roztrzepane jajka, przesianą mąkę oraz rozpuszczoną w śmietanie sodę. Wszystko dokładnie wymieszać przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia, przykryć ściereczką. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce na min.7 dni. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć keksówki papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piec ok.50 min (po 40 sprawdzić patyczkiem).
Gotowe i ostudzone pierniki przekroić, wysmarować konfiturą, przykryć drugą połową. Resztę konfitury nałożyć na wierzch. 
Polewa: wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać, zagotować. Poczekać aż polewa trochę wystygnie i polać pierniki. 

W kolejnym poście przepis na błyskawiczne pierniczki :)





Piękna Grecja  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz