poniedziałek, 8 lipca 2013

Pancakes


Znalazłam przepis daaawno temu, kiedy to, w pewien piątek, już odechciało mi się zwykłych naleśników. Przyszło od tak, zasmakowało i zostało. Idealnie smakują na sucho, jak i z sosem, syropem, owocami, czy nutellą. A jak zostanie nam trochę ciasta, wychodzą z tego równie smaczne gofry. :)



Składniki:
- 2 szklanki mąki 
-2 jajka 
-1 i 1/2 szklanki mleka 
-75 g rozpuszczonego masła 
-3 łyżeczki proszku do pieczenia 
-1/3 szklanki cukru pudru 


Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem dodając na końcu masło. 


Ciasto smażyć na suchej patelni (na samym początku można dać kroplę oleju, ja tak bynajmniej robię) na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie.




 Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. Jak potraficie smażyć naleśniki to to też dacie radę :) 







2 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem Twojej kuchni tym bardziej, ze masz tak mało lat:)

    OdpowiedzUsuń