czwartek, 9 lipca 2015

Pieczone ziemniaki z ziołami i masłem czosnkowym (Hasselback)

Oryginalny wygląd i nieduży nakład pracy to jedne z wielu walorów ziemniaków hasselback.


6-8 ziemniaków (najlepiej młode o podłużnym kształcie, chociaż nie jest to konieczne)
3-4 łyżki masła o temperaturze pokojowej
4 ząbki czosnku
rozmaryn, bazylia
opcjonalnie: ser (parmezan, mozarella lub inny)

Ziemniaki dokładnie umyć. Młode ziemniaki znacznie skrócą nam czas pracy, jeśli jednak takich nie posiadamy należy zatrzeć grubą skórkę.


Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i ziołami. Ziemniaki pociąć poziomo, tak aby powstał grzebień, należy uważać, żeby ich nie przeciąć do końca. Poszczególne "ząbki" grzebienia posmarować masłem czosnkowym. Następnie można wsadzić trochę sera pomiędzy plastry lub po prostu posypać na wierzchu.


Ziemniaki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 min (aż ziemniaki będą miękkie i przypieczone na wierzchu) w nagrzanym do 180 st. piekarniku.







3 komentarze:

  1. Nie wiem czy wiesz, że ten przepis wywodzi się ze Szwecji. Zapraszam więc do dodania ziemniaczków także do akcji Skandynawskie lato 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie znałam, ale ani nie wiedziałam, że tak się nazywa, ani, że ze Szwecji! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu: http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Już zapisuję i napewno zrobię 🙂

    OdpowiedzUsuń