niedziela, 6 listopada 2016

Croissanty

Mieux sur le petit déjeuner à la française. 




Składniki (ok.9 sztuk):
150 g masła 
5g świeżych drożdży 
85 ml letniej wody 
210 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki mleka w proszku 
+ roztrzepane jajko

Drożdże pokruszyć, zalać wodą, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać.
Jedną łyżkę masła (ok.15g) roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, mleko w proszku, drożdże i rozpuszczone masło. Ręcznie wyrobić ciasto. Gotowe, gładkie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2h, lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto uderzyć, aby opadło. Wstawić do lodówki na ok.3-4h (w połowie, po ok.2h ponownie uderzyć pięścią).
Pozostałe masło utrzeć mikserem na gładką masę.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt prostokąta (ok.30x10cm). Połowę masła rozłożyć na 1/3 prostokąta, złożyć ciasto (tak aby przykryć część posmarowaną masłem, skleić boki, aby nie wypłynęło, ciasto rozwałkować ponownie na większy niż poprzednio prostokąt. Ponownie złożyć jak kopertę i wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć ciasto i powtórzyć czynność z pozostałą częścią masła. Po tym czasie, wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok.5mm i wykrawać rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C, wstawić rogaliki i obniżyć temperaturę do 200 stopni. Piec 15min na złoty kolor, studzić na kratce. 




"A cza­sami na­wet pta­ki są zmęczo­ne lo­tem, mi­mo je­go piękna..."






1 komentarz:

  1. Pyszny pomysł na śniadanie, wyglądają bardzo smakowicie :-)
    witam w akcji Rogate wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń