W powietrzu już unosi się zapach świąt, potrawy czekają na zjedzenie, godziny dzielą nas od tej pięknej wigilijnej wieczerzy. Ostatnie przygotowania, dla jednych sprzątanie, odpoczynek dla innych gotowanie! Pamiętajcie o przekąsce do barszczu, bo gdzie tak o suchym chlebie..
Polecam dwie pieczenie na jednym ogniu: wersja i do kolacji i do kawy.
Składniki:
1,20 kg mąki pszennej
750 ml mleka
40g drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
3 jajka
sól
Farsz:
2 cebule
koszyczek pieczarek
sól
pieprz
olej do smażenia
lub
surowe jabłka
ewentualnie trochę cukru
Zrobić zaczyn z drożdży: podgrzać pół szklanki mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Drożdże rozkruszyć i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min.
Mąkę przesiać, dodać cukier i sól (łyżeczka) oraz zaczyn i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Farsz: Pieczarki oczyścić, pokroić na małą kostkę. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, następnie dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje, przez kilka/kilkanaście minut. Zdjąć z ognia.
Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok.5mm, na placek długości 50 cm i szerokości 15cm. Na środku nałożyć farsz na całą długość pasa, zwinąć (tak, aby przyjęło formę rulonu). Pokroić na kawałki szerokości ok 4 cm.
W przypadku słodkiej wersji, postępować analogicznie zastępując farsz pokrojonym na kwałki jabłkiem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku przez ok. 30min.
Zdrowych, radosnych i magicznych Świąt Bożego Narodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz