sobota, 24 grudnia 2016

Paszteciki z pieczarkami + paszteciki na słodko z jabłkami

W powietrzu już unosi się zapach świąt, potrawy czekają na zjedzenie, godziny dzielą nas od tej pięknej wigilijnej wieczerzy. Ostatnie przygotowania, dla jednych sprzątanie, odpoczynek dla innych gotowanie! Pamiętajcie o przekąsce do barszczu, bo gdzie tak o suchym chlebie..
Polecam dwie pieczenie na jednym ogniu: wersja i do kolacji i do kawy.


Składniki:
1,20 kg mąki pszennej 
750 ml mleka 
40g drożdży 
2 łyżki cukru 
3 łyżki oleju 
3 jajka 
sól

Farsz:
2 cebule
koszyczek pieczarek
sól 
pieprz
olej do smażenia

lub
surowe jabłka
ewentualnie trochę cukru

Zrobić zaczyn z drożdży: podgrzać pół szklanki mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Drożdże rozkruszyć i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. 
Mąkę przesiać, dodać cukier i sól (łyżeczka) oraz zaczyn i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Farsz: Pieczarki oczyścić, pokroić na małą kostkę. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, następnie dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje, przez kilka/kilkanaście minut. Zdjąć z ognia. 

Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok.5mm, na placek długości 50 cm i szerokości 15cm. Na środku nałożyć farsz na całą długość pasa, zwinąć (tak, aby przyjęło formę rulonu). Pokroić na kawałki szerokości ok 4 cm.
W przypadku słodkiej wersji, postępować analogicznie zastępując farsz pokrojonym na kwałki jabłkiem.
 Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku przez ok. 30min.






Zdrowych, radosnych i magicznych Świąt Bożego Narodzenia!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz