niedziela, 12 października 2014

Szybka szarlotka, która zawsze się udaje

To już mój trzeci, jednak chyba najbardziej sprawdzony przepis na szarlotkę. Jest pyszna i od razu gotowa do jedzenia, co w przypadku jabłeczników rzadko się zdarza, ze względu na rozwalające się gorące jabłka. Plusem jest również to, że potrzebujemy jedynie surowych jabłek, których nie trzeba gotować. Znacznie skraca to czas jej przygotowania. Enjoy :)


Składniki (okrągła tortownica) :

Ciasto:
-300 g mąki
-150 g cukru

-100 g masła

-1 jajko
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli


Nadzienie:

-4 duże jabłka
-3-4 łyżki cukru

-1 łyżeczka cynamonu

-3-4 łyżki cukru kryształu do posypania




Składniki ciasta wysypać na blat i zgnieść z nich ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Jedną połową ciasta wylepić dno tortownicy. Ułożyć jabłka. Drugą połówką ciasta przykryć jabłka (np.zetrzeć na tarce). Wierzch posypać cukrem kryształem.
Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok. 40-50 minut.





"Jabłuszko pełne snu, jabłuszko tam i tu"





1 komentarz: