Okazuje się, że buraki nadają się nie tylko na barszcz. Uwaga: smak buraków nie jest zbyt wyczuwalny, jednak ciasto zaleca się tym, którzy je lubią.
Składniki (keksówka):
3 jajka
1 szklanka cukru
270 g ugotowanych buraków
250g szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki kakao
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu jabłkowego
opakowanie cukru wanilinowego
Ugotowane buraki zmiksować blenderem, dodać jajka, zblendować. Do octu dodać sodę, aż będzie się pienić. Dodać spienioną sodę do buraków, jogurt i ponownie zblendować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać cukier. Wymieszać łyżką z masą buraczaną. Aż będzie gładkie i składniki się połączą. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok.50min (do suchego patyczka).
"Niektóre zebry siedziałyby i w klatce, by uchodzić za białego konia."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz