niedziela, 25 maja 2014

Ciastka pieguski


Ciastka, ciasteczka, wszyscy je lubią. Szczególnie takie klasyki jak te.


2 szkl maki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 kostki masła
cukier waniliowy
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli
czekolada pokrojona, orzechy i inne
 (ja tylko czekoladę)

Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Wbijamy jajko i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Wsypujemy kawałki czekolady, orzechów czy czegoś tam, co lubicie. Formujemy kuleczki i lekko spłaszczamy kładąc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (lub po prostu nakłądamy łyżką). Pieczemy 12-15 min w temp 180 C.


           Taką mamy piękną wiosnę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz