sobota, 19 listopada 2016

Szarlotka (IV)

O tej porze roku, ostatnie, co zostało nam z owoców to jabłka. Polskie poczciwe jabłka, z których można stworzyć pyszną szarlotkę.



Składniki (forma kwadratowa):

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
cukier do smaku
łyżka mąki ziemniaczanej 
1/4 szkl. wody

Ciasto:
160g miękkiego masła
2 szkl. mąki
4 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru
cukier wanilinowy
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla, dodać wody, cukru i cynamonu. Dusić na małym ogniu przez ok.20 min. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać, zostawić jeszcze na ok. 3 min, po czym zdjąć z gazu do ostygnięcia. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na pół. Połowę włożyć do zamrażalki. Drugą połową wyłożyć blachę. Podpiec ok. 10 min. Wyjąć. Na ciasto wyłożyć jabłka. Wyjąć pozostałą część ciasta, rozwałkować na wielkość blachy i przykryć jabłka. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 35 min. Posypać cukrem pudrem. 


"Ciężko było przestać wierzyć, że kwiat może być piękny bez celu, ciężko przyjąć, że można tańczyć w ciemnościach" ~ Julio Cortázar





2 komentarze: