czwartek, 16 lipca 2015

Fale dunaju

Dla smakoszy wiśni w czekoladzie powinno być idealne :)


Składniki (duża blacha):

Ciasto:
3 jajka
150 g cukru
150 ml oleju
150 ml mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
350 g wiśni 

Krem:
400 ml mleka
budyń waniliowy
opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250 g masła w temperaturze pokojowej

+ polewa czekoladowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać olej, wymieszać. Przesianą mąkę i mleko dodawać stopniowo do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać najpierw jasne ciasto, następnie przykryć je ciastem kakaowym. Na wierzch układać wiśnie. Piec ok.30 minut w temperaturze 180ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić ciasto.

Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Następnie przykryć folią aluminiową i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie powoli dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.

Przygotować polewę czekoladową i przykryć nią wychłodzone ciasto.





:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz