piątek, 13 stycznia 2017

Ciasto marchewkowe (z wiór marchewkowych)

Za oknami zaśnieżone ulice, termometry pokazują ujemną temperaturę, no kto by pomyślał, że zima właściwie dopiero się zaczęła. Jedni kochają zimę, innym wystarczy krok za drzwi i już chce się wracać pod ciepłą kołderkę i zapaść w sen zimowy. Śnieg jest piękny, za oknami i w górach. Wielbiciele sportów zimowych wręcz go pożądają. Ale niestety, codzienne maszerowanie na tramwaj nie można nazwać sportem zimowym. Dlatego śniegu - znikaj, dodatnia temperaturo - czekamy! 


A w czasie oczekiwania na cieplejsze dni, trzeba wspomagać organizm, żeby nie pogorszyć sprawy łapiąc przeziębienie. Samodzielnie wyciśnięte soki są najlepszym wyjściem z sytuacji. Są przepełnione witaminami i dobrym smakiem. A jak nam zostaną resztki z marchewki, można dać im drugie życie i upichcić smaczne ciacho. 


Składniki: 
2 jajka 
2 szklanki marchewkowych wiórów 
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki pszennej
 0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki płynnego miodu
opakowanie cukru wanilinowego (16g)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

+ biała czekolada

Jajka zmiksować z cukrem wanilinowym i miodem, dodać olej i sól. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać marchew, wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40 min. 
Przygotować ciemną polewę. Białą czekoladę rozpuścić, łyżką "malować" paski :)



"Niebo prawie już nie było nad ziemią. 
Padał tylko śnieg tak gęsty i zimny, że nawet w grobach marzły ludzkie popioły. 
Któż jednak powie, że za tymi chmurami nie ma słońca?"





1 komentarz: