czwartek, 6 grudnia 2018

Słonecznik z ciastem, ciasto ze słonecznikiem - słonecznikowiec

Wracając zimową porą, pociągami pełnymi ludzi zmęczonych zgiełkiem dużego miasta, z torbami wypełnionymi pudełkami wo ozdobnych papierach, gdy w słuchawkach gra melodia w rytmie płatków śniegu, czuć świąteczną atmosferę w pełni. Brak śniegu za oknem wynagradza ujemna temperatura i szron na oknach. Dopiero Mikołajki, a już się można poczuć jak dzień przed wigilią. Jedyne czego brak to zapachu ciasta wracając do ciepłego domu wypełnionego blaskiem palącego się kominka. Niestety zima jest czasem, gdy z owoców pozostało nam tylko to, co zamknęliśmy w słoikach latem. A że zwykle ilość słoików nie jest nieskończona, to zgodnie z zasadą "ZOSTAW! TO NA ŚWIĘTA", w okresie przedświątecznym nie zostaje nam nic innego, jak sięgnąć po wszechobecny słonecznik, dostępny o każdej porze roku (oczywiście w sklepach, bo komu by się chciało obierać szklankę świeżego słonecznika tylko do ciasta). Jeszcze nie było takiej osoby, która by pogardziła słonecznikowcem :) A szczerze mówiąc, łatwiejszego przekładańca, który zawsze wychodzi to ja nie znam.


Składniki (kwadratowa blaszka):

Biszkopt: 
4 jajka
200g cukru
100g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
300g łuskanego słonecznika
125g miękkiego masła
400g masy kajmakowej 
2 łyżki mleka
opcjonalnie 2 czubate łyżki cukru pudru lub według uznania 

+ łyżka soku z cytryny z 4 łyżkami wody do nasączenia biszkoptu
+ gorzka czekolada (około pół tabliczki)

Białka ubić na sztywno, na koniec dodawać partiami cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka, wymieszać. Mąki i proszek przesiać. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej. Masę podzielić na pół. Połowę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (okrągłej lub kwadratowej). Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, przez około 15-20 minut.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. W misce utrzeć masło z cukrem i mlekiem. Pod koniec partiami dodawać masę kajmakową cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Od słonecznika odmierzyć pół szklanki  do posypania na wierzchu. Pozostałą część wmieszać łyżką do masy. 

Ostudzone biszkopty nasączyć wodą z cytryną. Przełożyć masą (zostawić około 1/4 masy na wierzch). Przykryć drugim biszkoptem. Resztą masy posmarować wierzch, posypać pozostałym słonecznikiem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta według własnej inwencji twórczej :)




"Jak to się dzieje, że gdy tylko ktoś zbuduje mur, ktoś inny zaraz chce wiedzieć, co jest po jego drugiej stronie?"


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza