piątek, 24 lutego 2017

Donaty z maszynki (gofrownicy)

Kolejne święto uświęcone. Jak ktoś zapomniał wczoraj (choć ciężko było zapomnieć przy tych wszystkich reklamach i zdjęciach pączków w internecie) to jeden dzień spóźnienia, to żadne spóźnienie. A te zrobisz w mgnieniu oka ;)


Składniki:
250g mąki pszennej
130g cukru
cukier wanilinowy
250ml mleka
3 jajka
5 łyżek oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać olej i mleko. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do masy, zmiksować. Gofrownicę nagrzać, lekko posmarować olejem, piec według instrukcji na maszynce (czyli ok.5 min).






"Każdy ma swoją żabę, co przed nim ucieka,
i swojego zająca, którego się boi."



9 komentarzy:

  1. Pyszne , ocena moja i wnuczat, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak mają się ubić te jajka z żółtkami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Masę ubijamy na gładką i puszystą, przepis nie wymaga ubitych oddzielnie białek :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widziałem, że takie gofrownice są. swoją z https://www.oleole.pl/gofrownice.bhtml mam taką tradycyjną, można łatwo i szybko przyrządzić rewelacyjne gofry. Ale takie na pewno dla dzieci to by była frajda. Widzę, że są też w sprzedaży specjalne elektryczne patelnie do naleśników, też może się przydać w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam a ile wyjdzie paczusia z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń