Chyba nie ma na tym świecie osoby, która nie jadłaby Kinder Bueno :)
Składniki (duża blacha):
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
6 jajek
1 szklanka cukru
szklanka oleju
Krem:
100 g orzechów laskowych
kilka kropli aromatu waniliowego
3/4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
kostka masła (200g)
3 łyżki miodu
+ tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki masła
orzechy do dekoracji
Mąkę przesiać, dodać kakao, sodę i proszek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać żółtka i olej, wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi delikatnie łyżką. Piec ok. 40 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wystudzić.
Orzechy zmielić. Masło rozpuścić, dodać miód i aromat. Do orzechów dodać masło oraz świeże mleko i zmiksować. Do masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas miksując. Masę włożyć do lodówki na minimum pół godziny aby stężała.
Ciasto przeciąć na pół, przełożyć masą. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Polać wierzch polewą, posypać orzechami i zjeść.
"Każdy wschód słońca to nowy dzień, nowy początek... Nadzieja, że dziś będzie lepiej niż wczoraj."
wygląda pysznie, moje smaki)))
OdpowiedzUsuńznakomicie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń