wtorek, 28 stycznia 2014

Najlepsze rogaliki, jako nadziewana słodycz.


Parę miesięcy temu, właściwie można powiedzieć, że "rok" temu, miałam obsesję na punkcie rogalików. Chciałam znaleźć idealny przepis, z którego by wyszły perfekcyjne. Przerobiłam tak z 5 przepisów zanim je znalazłam, ale opłacało się.



Składniki (40-50 sztuk)
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 jaja
100 g cukru
80 g masła
1 jajo do posmarowania wierzchu
marmolada, dżem, powidła, czy cokolwiek, czym można je nadziać

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, jaja, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie. Zwinąć w rogalik. Posmarować jajkiem na wierzchu. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej termoobiegu). 


a takie mamy zachody słońca u nas :)
zdjęcie całkowicie prawdziwe, bez przerabiania,
 polecam powiększyć, zawsze się wtedy lepiej prezentuje :)







3 komentarze:

  1. jesteś! :)
    z tego co czytam, chyba mamy podobne myśli, podobne marzenia - znaleźć się w nowym miejscu, wśród nowych ludzi, znaleźć przyjaciół i zasmakować trochę innego klimatu. co prawda nie zależy mi by być w jakimś kręgu zainteresowania, ale po prostu jakaś "nowość", "świeżość" jak najbardziej by się przydała :)

    Rogaliki wyszły świetnie! spora ich ilość, dlatego poczekam, aż dom zapełni się bliskimi, wtedy zrobię i poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się miło zrobiło, nie myślałam, że ktokolwiek czyta moje wstępy, także dziękuję. :)
      Co do rogalików, ja zwykle robię z połowy ciasta, bo faktycznie sporo ich wychodzi. Chociaż przyjemności nigdy za wiele ;)

      Usuń
  2. Zdjęcie zachodu PRZE-PIĘK-NE!!!:)
    A rogaliki z pewnością smaczne!:)

    W wolnej chwili zapraszam do udziału w konkursie:
    http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń