wtorek, 2 lipca 2013

Najlepsze czekoladowe muffiny!

Czekoladowe muffiny, od znalezienia przepisu, królowały w moim domu tydzień po tygodniu. Niestety, po kilku tygodniach obżerania się, trzeba było wejść na wagę. No i z przykrością musiałam przestać je piec na co dzień. :( Jednak, gdy przychodzą dni, kiedy można się spodziewać gości, to pierwsze co robię, to zabieram się właśnie za nie.

Przepis znalazłam po wielu próbach i poszukiwaniach, trocę pozmieniałam i jest. Od razu też rozdałam go ciociom i babci, które zachwycały się moimi babeczkami. :)



Składniki (na 23 sztuki)
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szkl. cukru
-1/2 szkl. oleju
-1/2 szkl. kakao naturalnego
-1/2 szkl. gorącej  wody
- 2 jajka
- 1 łyż. ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. mleka
- posiekane kawałki gorzkiej czekolady

  • Wymieszać lub przeciać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Kakao wymieszać z gorącą wodą na gładką masę. Wymieszać dokładnie jajka, mleko, olej, ekstrakt i cukier. Mokre składniki wymieszać z suchymi, dodać kawałki czekolady. 


  • Nakładać ciasto do foremek na wys. ok 3/4. 

  • Piec w temperaturze 180stopni C przez 15-20-25 min.

  • Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem (zaznaczam, iż czekolada się topi, więc należy sprawdzić czy na patyczku jest ciasto, czy czekolada)


+ Gorące muffinki mogą ciężko odchodzić od papierka. W tym wypadku proszę się nie przejmować, bo po ostudzeniu będą się łatwiej odrywać. :)




2 komentarze:

  1. Mmmm! Czas kupić foremkę do muffin!
    Wyglądają wspaniale, przesłodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowe muffiny są genialne, też bardzo lubię, polecam zrobić też czekoladowe z wiśniami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń