niedziela, 12 sierpnia 2018

Ciasto królewskie, życie królewskie, czyli królewiec

Oto słodycz, która wieki gościła na stole mojej babci. To jej specjalność, jej konik, jej charakterystyka. Nie było królewskiego bez babci, nie było babci bez królewskiego. Nie dało się przejść obojętnie obok tak szlachetnego kawałka ciasta. Najpierw delikatnie oderwało się miodowy spód zwieńczony budyniem. Biszkoptowy środek był tylko pauzą, aby móc ponownie zatopić się w budyniowej chmurce. Na koniec najlepsze czekoladowe niebo podkreślające niesamowitość jego prostoty. A że tradycji nigdy za dość: teraz, po latach, kiedy wnuki podrosły, a babcia nieco zmniejszyła obroty.. teraz wkracza Ola. 



Składniki:

Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
½ szklanki cukru 
2 łyżki miodu 
150 g margaryny rozpuszczonej 
1 jajo 

Wszystkie składniki połączyć. Wyrobione kruche ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich osobno wyłożyć na blaszkę (z papierem do pieczenia).  Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Biszkopt
6 jajek 
1 szklanka cukru 
aromat waniliowy 
1 szklanka mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać partiami cukier. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka i aromat, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 35 minut. 

Masa budyniowa:
3/4 szklanki cukru 
3/4 kostki masła 
litr mleka 
2 łyżki mąki pszennej 
4 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 cukry waniliowe

Od mleka odlać szklankę. W odlanym mleku rozpuścić dokładnie mąki (najłatwiej zrobić ze słoika szejker :D ). Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do zagotowanego mleka dodać roztwór z mąk, mieszać aż zgęstnieje. Następnie powstałą masę zmiksować z masłem. 

+ polewa  (klik)

Blat miodowy nasączyć lekko wodą z cytryną, na to warstwa masy budyniowej. Następnie biszkopt, masa, miodownik i polewa z przepisu w linku :)




"Kiedy gąsienica myślała już, że świat się skończył, stała się motylem."


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz