poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Krówkowelove - krówka

Lato, lato, lato. Wielka fala ciepła ogarnęła Europę. Termometry szaleją, a z nimi ludzie. 
35 stopni, wielkie poruszenie, lekki podmuch wiatru na nic się zda, gdy sam wiatr ma 30 stopni. Bałtyk siny, powietrze zanieczyszczone, wygląda na to, że nie ma ratunku -  trzeba z tym żyć. Tylko pić, jeść, spać, jak tamci goci (ze starych, dobrych lat plemion wschodniogermańskich). Jedzenie jak to jedzenie. Każda dieta kiedyś upada. Każdy trend się zmienia. Każda moda ma swój początek i koniec. Pomidor odchodzi, twaróg przychodzi. Ale o dziwo cukier jest zawsze, a krówkowelove jeszcze nigdy nie miało swojego końca. 


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
100g masła
2 jajka
cukier wanilinowy (16g)
1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy

+ masa krówkowa
+ pokruszone orzechy

Podane składniki na ciasto wymieszać razem. Zgnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozłożyć ręcznie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 10 minut. Wystudzone blaty nasączyć wodą z cytryną. Najlepiej zostawić na drugi dzień.
Śmietanę ubić, dodać cukier. Rozłożyć na wystudzonym blacie. 
Na wierzch rozłożyć masę krówkową, posypać orzechami. 





"Jeśli bowiem samochód jedzie w złym kierunku, lepsze paliwo nic nie daje."
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz