Składniki (duża blacha):
200g margaryny
5 żółtek i 5 białek
400g cukru
1 szkl. mleka
250g suchego maku
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem.Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem Mak po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 35-40 minut.
Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50 g masła
Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać, zagotować.
Poczekaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz