czwartek, 27 października 2016

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Ostatni czas kiedy można jeszcze złapać ulubione letnie owoce w sklepach -  u mnie: truskawki. Chociaż w tym przypadku owoce z puszki to nie problem, każde będą idealne. Klasyki tak mają, sprawdzają się o każdej porze roku.


Składniki (ok.20 sztuk):
250g mąki pszennej
125g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego

+ sok z połówki cytryny, woda (1/2szkl.)
bita śmietana
owoce

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, dodać posiekane masło, jajko, aromat, sól i zgnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka wielkości foremki do babeczek. Wyłożyć foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min. 
Gotowe ostudzić. Aby nie były zbyt twarde warto nasączyć je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. 


#hateautumn




Ciasteczka z wróżbą

Cytaty, przysłowia, mądre myśli - od was zależy, co w nich umieścicie. W moim przypadku były to zaproszenia na 18 urodziny. Niby taka mała rzecz, a jak cieszyła :) Słynny sportowiec, piosenkarz, czy piekarz - te już pewnie poszły w niepamięć, jednak ciasteczka są uniwersalne, zawsze aktualne. Chyba każdy lubi sobie czasem powróżyć, dla zabawy, ale z wielką ciekawością, co z takiej wróżby wyniknie.

Smak jak na kruche ciastka przystało, ale chyba najbardziej liczy się nadzienie :)


Składniki (ok.45 sztuk):

350g mąki pszennej
80g cukru pudru 
3 jaja 
2 łyżki oleju 
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 

+wróżby

Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki, zgnieść ciasto. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka o średnicy ok.7cm. Na środku kółka ułożyć rulonik z wróżbą, złożyć na pół i sklejać jak pierogi. Wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i piec 15 min w 180 stopniach, aż do złotego koloru.








sobota, 1 października 2016

Domowe chipsy

Zapowiada się dobry film, a Ty bez przekąski? Żaden problem! 


Składniki:
2 duże ziemniaki
1/2 l oleju
sól
woda

Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Plasterki zalać zimną wodą, zostawić na 10min. Po tym czasie wyjąć, opłukać czystą wodą. Przełożyć na suchą ściereczkę, poczekać aż woda trochę wyparuje, a ziemniaki będą w  miarę suche. Wrzucać pojedynczo do nagrzanego oleju. Po ok. 2-3 minutach powinny się zarumienić. Wyłożyć na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać solą/ przyprawami. I jeść! 



Turcja, 2012



Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Tyle już ciast tu zawitało, że aż niemożliwe, żeby takiej podstawy zabrakło. Ciasto drożdżowe - jakie jest wszyscy wiedzą. Jest to pierwszy i jedyny, którego używam, gwarantuje, że nie zawiedzie!


Składniki (duża blacha):

500-600 g mąki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki wody
3 łyżki miękkiego masła
6 łyżek cukru
szczypta soli

Kruszonka:
100 g mąki 
50g miękkiego masła 
50g cukru pudru 
16g cukru wanilinowego

Dodatkowo:
6-7 śliwek lub innych owoców

Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, pozostawić na ok. 15min do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i zgnieść ciasto. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać łyżką, aż powstaną grudki przypominające kruszonkę :)
Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojone śliwki, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok.50 min.




Czego to się nie zwiedziło, gdzie to się nie było, czego to się nie widziało..