środa, 23 października 2013

Bułki pizze, czyli pizza w bułce.



A oto przedstawiam wam pizze w bułce. Idealny wynalazek dla tych, którzy uwielbiają pizzę, ale znudził się jej tradycyjny kształt. Świetne również na imprezy, jak i na rodzinną kolację. Smakuje jak pizza, czyli tak, jak lubicie, bo możecie tam wrzucić wszystkie ulubione składniki. Nic, tylko jeść :)

Składniki na ciasto (na ok.11-12 sztuk )
- 1 szklanka ciepłej wody,
-  35g drożdży świeżych (lub 10g drożdży instant)
-1/3 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
jajko do posmarowania

Składniki na mój sos do pizzy:
-przecier pomidorowy
 (z wodą w proporcji 4:2, przykładowo 4 łyżki przecieru na dwie łyżki wody)
-woda
-zioła: oregano, bazylia (u mnie zioła prowansalskie)
 (łyżeczka, bądź dwie)
-trochę pieprzu i soli
-2 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek suszony)


W moim wydaniu w bułce można było znaleźć:
kukurydzę,paprykę , ser żółty
(brak mięsa ze względu na piątek :( ..  )


Przygotowanie:

 Świeże drożdże rozdrabniamy, dodajemy ok.pół szklanki ciepłej wody i troszkę mąki (ewentualnie szczypta cukru), mieszamy i zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia. W przypadku drożdży instant, ten krok pomijamy. Do miski wsypujemy resztę mąki , drożdże i sól,  i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę ciepłej wody, olej i jajko, następnie dokładnie łączymy składniki. Zagniatamy ciasto Przez ok 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je na 30 minut. 
 Przygotowywujemy nadzienie (kroimy, siekamy składniki, czy coś :) )
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, rozwałkujemy je (bądź rozciągamy ręcznie) i na środku przygotowanego placka smarujemy sosem, kładamy nasze składniki. Formujemy bułeczki. Układamy bułeczki w odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy posypać przyprawą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Sos:
Wodę mieszamy z przecierem (ma wyjść jakby rzadka papka, czy cóś), dodajemy przyprawy, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i gotowe.







I z wyprawy na grzybki.
Takie ładne, a niejadalne..


poniedziałek, 14 października 2013

Szarlotka - jabłkowy przysmak



Szarlotka, lub jak to woli, jabłecznik (nie do końca rozumiem czym się różnią) jest bardzo prosta. Przede wszystkim zawsze wychodzi. Mam dwa przepisy na owe ciasto, robię je na zmianę, gdyż oba są przepyszne. Niedługo zawita tu pewnie drugi przepis.Jest bardzo smaczna i moim zdaniem wygląda dość efektownie, trochę jak ciasta z bajek z dzieciństwa. U mnie w domu, jak to nikt nigdy nie przepadał za tym cistem, tak teraz każdy zje choć kawałek. :)

Składniki:
-2 jajka całe
-2 szklanki mąki pszennej (tortowej lub typu 405)
-niepełna szklanka cukru
-cukier wanilinowy (opakowanie 16g)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki oleju
-6 dużych jabłek 
-2 łyżki bułki tartej
-cynamon (według upodobania)
-cukier do smaku (mniej jeśli jabłka są słodkie)

 Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masę z jajkami. Zagniatać ciasto ręką, jeśli jest lepkie; dosypać mąki, aż do momentu, w którym ciasto będzie nielepiącą się, lekko kruszącą się kulą. Włożyć kulę do zamrażarki, a w tym czasie zająć się jabłkami. Obrać jabłka i trzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać bułkę tartą, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Wysmarować blaszkę margaryną i posypać bułką tartą, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.Wyjąć ciasto z zamrażarki i z 2/3 ciasta wylepić spód. Położyć warstwę jabłek. Pozostałą część ciasta rozwałkować,  kroić nożem na dość cienkie paseczki i ułożyć na wierzchu efektowną kratkę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (chociaż  w sumie, to nie trzeba go wcześniej nagrzewać) Piec około 40 minut do momentu, aż kratka na wierzchu będzie miała złoty kolor.





i piękną, choć zimną mamy jesień